همه نکات در مورد اختلال روانی
اختلال روانی چیست؟ بیماری روانی، اختلال روانی یا کژکاری روانی، سندرومی است که ویژگی بنیادین آن عبارتند از: مختل شدن شناخت، کنترل هیجان و یا رفتار به گونهای که از دید بالینی معنادار باشد و نابسامانی یا نقص کارکردی در فرآیندهای جسمانی و روانی یا رشدی را نمایان کند.
اختلال روانی باعث مختل شدن زندگی انسان در زمینههای شخصی خانوادگی و اجتماعی میشود. اگر بخواهم سادهتر بگویم اختلال روانی یک کژکاری و مشکل در رفتار یا فرآیندهای روانی انسان است، که خود را با یک ناهنجاری در رفتار و فرآیندهای روان نشان میدهد.
بیشتر مردم کسی را نابهنجار یا غیرعادی میدانند که رفتار، اندیشه یا احساسات او غیرمعمول و عجیب است و همانند دیگران نیست مردم چنین کسانی را دچار اختلال روانی میدانند.
اختلال روانی یک برچسب نیست که به سادگی بتوان آن را به دیگران زد و با دیدن برخی از نشانهها نمیتوان کسی را دارای یک اختلال روانی دانست.
تشخیص و تأیید کژکاری روانشناختی را روانشناس انجام میدهد. او پس از مصاحبه بالینی و با پی بردن به نشانههایی که در فرد مییابد به تشخیص اختلال از میان اختلالهای گوناگون میپردازد.

بهترین راههای تشخیص اختلال روانی
بهترین راهنمای تشخیصی و درمانی برای روانشناسان و روانپزشکان کتابی به نام DSM است که نگارش پنجم آن هماکنون در دسترس رواندرمانگران است. اختلالهای روانی به دلایل گوناگونی پدید میآیند و میتوانند دارای زمینههای ژنتیکی، فیزیولوژیکی، محیطی، خانوادگی، اجتماعی، فردی و شیوهی زندگی باشد.
اختلال روانی باعث میشود رفتار انسان در برابر دیگر انسانها و در برخورد با محیط دچار مشکل شود یکی از چیزهایی که باعث شدیدتر شدن اختلال در فرد میشود این است که فرد نسبت به اختلال خود، آگاهی درستی ندارد و برای درمان مشکل خود از روانشناس کمک نمیگیرد.
بر پایهی آمار سازمان بهداشت جهانی بیشترین اختلالات روانی در یک دههی گذشته افسردگی، استرس و اضطراب هستند از این میان افسردگی نزدیک به ۴۰۰ میلیون انسان را در جهان به چالش کشیده است. اختلالات روانی واگیردار نیستند اما هر روز گسترش مییابند پس باید پیشگیری و درمان را جدی گرفت.
تحقیقات نشان میدهد که بخش اعظمی از معتادین درگیر اعتیاد از اختلالات روانی حاد برخوردار میباشند که معمولا باعث بروز مشکلات اجتماعی و فرهنگی و فردی دچار این مسئله میشود که با قطع مصرف و همراه شدن با درمانگر (روانشناس) تا حدود زیادی کنترل و قابل درمان است.

امروزه استفاده از روانپزشکان متخصص در مراکز ترک اعتیاد میتواند کمک ویژه ایی در حل این معضل باشد. اعتیاد به مواد یکی از اختلالات روانپزشکی محسوب میشود و به همین دلیل همه کسانی که به مواد وابسته هستند باید تحت نظر روانپزشک درمان شوند. اما چنین چیزی به این معنا نیست که مصرف کنندگان مواد افرادی دیوانه، غیر عادی و نامتعادل هستند.
اعتیاد نشانه مشکل شخصیتی است؛ این دیدگاه تا اندازه ایی درست است زیرا در بسیاری از موارد مشکلات شخصیتی و نبود مهارت های مقابله ایی ناکافی سبب میشود که افراد در رویارویی با عوامل استرس زا به مواد پناه ببرند اما در مواردی نیز افراد تحت فشار همسالان و هیجان طلبی به مصرف مواد روی میآورند. اختلال روانی باعث تشدید این مسئله میگردد.